Jednotná klasifikácia hotelov v Európe - Gúčik, Marián
Európska konfederácia národných asociácií hotelov, reštaurácií, kaviarní a podobných zariadení - HOTREC - iniciovala jednotnú klasifikáciu hotelov v Európe. V cestovnom ruchu sa najčastejšie uplatňujú tri koncepcie systémov kvality - štandardy vybavenosti a služieb, manažérstvo kvality založené na normách ISO radu 9000 a komplexné manažérstvo kvality (TQM). Existujúce štandardy hotelov, resp. ubytovacích zariadení v Európe rešpektujú kultúrne a geografické odlišnosti, sú rôznorodé z hľadiska kritérií a použitej metodiky. Podstata jednotnej klasifikácie hotelov a ubytovacích zariadení je založená na klasifikácii podľa kontrolných listov.