Riadenie systémových rizík na finančných trhoch - Hošoff, Boris
Liberalizované finančné trhy sa prostredníctvom inovácií produktov a služieb odpútali od reálnej ekonomiky. Po zrušení Glassovho-Steagallovho zákona bol za poslednú dekádu zaznamenaný rozmach nových foriem sekuritizácie rizík a rast finančných derivátov všetkých druhov. Tento vývoj korešpondoval s preferovanou stratégiou riadenia rizík bánk, ktorú začali využívať v USA a v posledných rokoch pred krízou sa rozšírila aj v Európe a inde vo svete. Ide o model sekuritizácie originate-and distribute. Systémové riziká na finančných trhoch. Mikroekonomické a makroekonomické súvislosti.