Štruktúrne zmeny v zamestnanosti v kontexte finančného dopadu na produktivitu a zárobky - Kavec, Ján
Príspevok vychádza z údajov o zmenách v štruktúre pracujúcich v priebehu rokov 1998-2009 v EÚ15 a SR v absolútnych i pomerných počtoch. Nadväzne na charakteristiku vývoja časových radov počtu pracujúcich v členení podľa hlavných tried medzinárodnej klasifikácie zamestnaní ISCO-88 zobrazuje pomocou korelačnej analýzy najväčšie podobnosti a rozdielnosti medzi EÚ15 a SR. Následne pomocou regresnej analýzy skúma vplyv zmien v štruktúre zamestnanosti na úroveň zárobkov, produktivity práce na pracovníka i na odpracovanú hodinu.