Programové vyhlásenie vlády: Ani pravicová vláda nedokázala prekročiť obavu zo súkromného vlastníctva - Pažitný, Peter
Nová vláda sa svojím programovým vyhlásením v zdravotníctve prihlásila k reforme zdravotníctva Rudolfa Zajaca z rokov 2002-2006, ale nedokázala prekročiť obavu zo súkromného vlastníctva v zdravotníctve. Kľúčovým opatrením naprávania škôd po Ficovej vláde je umožnenie tvorby zisku zdravotným poisťovniam pri presne definovaných podmienkach. Dôležitým opatrením je uskutočnenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. Opätovné navrátenie nezávislosti Úradu pre dohľad. Čo v programovom vyhlásení vlády chýba.