Získavanie a transformácia znalostí od kľúčových rozhodovateľov - Miklošík, Andrej
Proces budovania efektívneho systému manažmentu znalostí si vyžaduje, aby boli v procese zapojené všetky úrovne riadenia firmy vrátane prepojenia na prostredie partnerov, externých spolupracovníkov a ďalšie skupiny ľudí, ktoré sú v priamom alebo sprostredkovanom kontakte s firmou, napr. lobistov. Špeciálnu pozornosť je potrebné venovať a individuálne metódy je potrebné aplikovať práve na kľúčových rozhodovateľov, ktorí pochádzajú z niektorej zo skupín: majitelia – spoločníci, kľúčoví akcionári, top manažment, lobisti.