Hodnota vzťahu študent a univerzita - Turisová, Renáta
Hodnota študenta či univerzity ako dôležitý ukazovateľ pre celú spoločnosť. Riadenie hodnoty študenta. Využitie metódy CVM (Customer value management). Vplyv stratégie univerzity na získanie kvalitných študentov. Analýza preferencií uchádzačov o vysokoškolské štúdium. Skutočnosti vyplývajúce z analýzy.