Delegácie Európskej únie a ich funkcie v súčasnej diplomatickej praxi - Pajtinka, Erik
Základné funkcie špecifických diplomatických orgánov Európskej únie. Získavanie a analyzovanie informácií o aktuálnom vývoji a podmienkach v prijímajúcom štáte. Prezentovanie spoločných pozícií a stanovísk EÚ vo vzťahu k prijímajúcemu štátu. Rokovanie s predstaviteľmi prijímajúceho štátu o vybraných otázkach v pôsobnosti EÚ. Kontrolovanie využívania prostriedkov z fondov EÚ poskytnutých prijímajúcemu štátu. Poskytovanie informácií o EÚ a jej politikách občanom prijímajúceho štátu. Organizovanie pracovných návštev predstaviteľov orgánov EÚ v prijímajúcom štáte.