Makroekonomické sledovanie súvislostí medzi daňovým zaťažením práce a zamestnanosťou v krajinách EÚ - Kitová, Denisa, 1983-
Teoretické prístupy vplyvu daní na zamestnanosť predstavujú vysvetlenie možností využívania nástrojov daňovej politiky na ovplyvňovanie celkovej zamestnanosti, ponuky práce a fiškálnej udržateľnosti verejných financií. To znamená, že daňová politika štátu by mala byť zameraná na identifikáciu tých prvkov daňového systému, ktoré vytvárajú priaznivé prostredie pre ekonomický rast a najmä pre zamestnanosť. Praktické prístupy skúmania tejto problematiky spočívajú v kvantifikácii efektov daní na podporu zamestnanosti a ekonomického rastu. Teoretické, ako aj praktické prístupy prinášajú užitočné informácie pre praktickú daňovú politiku štátu.