Hodnota pre zákazníka - najdôležitejší predpoklad rastu hodnoty firmy - Knapcová-Košábková, Lucia
Čo je hodnota pre zákazníka. Analýza hodnoty pre zákazníka. Hodnota vnímaná zákazníkom. Maximalizácia hodnoty pre zákazníka a udržiavanie si dlhodobých vzťahov so zákazníkmi.