Komparácia hodnotenia efektívnosti multilaterálnej spolupráce vo vybraných štátoch OECD - Majerníková, Eva
Rozvojová pomoc a spolupráca je najzodpovednejší spôsob reakcie na potrebu solidarity s najchudobnejšími krajinami sveta. Podstatou zmeny filozofie rozvojovej spolupráce v súčasnosti je poznanie, že vyššiu efektivitu a udržateľnosť majú tie programy, ktoré sú modelované na základe vízie a požiadaviek rozvojových štátov. V praxi to znamená podstatne vyššiu koordináciu s prijímateľskými štátmi, zvýšenie ich zodpovednosti za úspech programov, budovanie ľudských a inštitucionálnych kapacít, prenos časti rozhodovacích právomocí na lokálnu úroveň a spoločné vyhodnocovanie úspešnosti jednotlivých projektov. Medzinárodné organizácie spravujú viac ako tretinu celosvetového objemu rozvojovej pomoci a v niektorých prípadoch hrajú nezastupiteľnú úlohu pri riadení procesu napĺňania Miléniových rozvojových cieľov. Je preto nevyhnutné zabezpečiť rozvoj efektívneho multilaterálneho systému, ktorý by garantoval efektívne využitie zdrojov rozvojovej pomoci.