Otvorená ekonomika: požehnania a prekliatia - Lehuta, Michal
Slovensko je piatou najotvorenejšou ekonomikou na svete. Vývozy a dovozy tovarov a služieb z a do krajiny presahujú hodnotu dvojnásobku HDP. Slovenská ekonomika je vysoko závislá od vývoja v západnej Európe. Vysoká otvorenosť hospodárstva znižuje efektívnosť stimulačných opatrení vlády v rozpočtovej oblasti.