Znalostný trojuholník - Gonda, Vladimír
Termín "znalostný trojuholník" vyjadruje vzájomné pôsobenie medzi vzdelávaním, vedeckým výskumom a inováciami, ktoré spolu tvoria hlavnú hybnú silu rozvoja znalostnej ekonomiky, predstavujúcej systém efektívnej tvorby, šírenia a využívania znalostí. Rozvoj znalostnej ekonomiky v rámci Európskej únie bol programovo zakotvený v Lisabonskej stratégii (2000 – 2010), ako aj v nástupníckej stratégii Európa 2020.