Perspektívy ekonomického vývoja Čínskej ľudovej republiky - Buzinkai, Matej
Ekonomické a spoločenské reformy, ktoré sa najviac pričinili o súčasné rastúce postavenie Čínskej ľudovej republiky, sa začali zavádzať po smrti Mao Ce-tunga a zbavení moci tzv. „bandy štyroch“ koncom 80. rokov 20. storočia. V roku 1978 bol vyhlásený program tzv. štyroch modernizácií (priemysel, poľnohospodárstvo, veda a technika, armáda). Pre čínsky sociálno-ekonomický systém začali byť v tomto období charakteristické stúpajúce regionálne rozdiely medzi prudko sa rozvíjajúcim východným pobrežím krajiny a zaostávajúcim zvyškom krajiny. Z ekonomického rastu profitovali všetky vrstvy čínskej populácie a došlo k nebývalému poklesu miery extrémnej chudoby. Čoraz viac vidieckych obyvateľov sa sťahovalo za prácou zo západných roľníckych oblastí do rozrastajúcich sa miest na východe. Ekonomická globalizácia spôsobila rast čínskych miezd. Uvoľnenie tlaku, ktorý vyplýva zo svetovej ekonomickej nerovnováhy, môže viesť aj k zlepšeniu zahraničnopolitických vzťahov medzi Čínskou ľudovou republikou a USA.