New dynamics in Latin America - EU - USA relations - Šabo, Marián
Veľké zmeny vo vzťahoch medzi Európou a Amerikou. Pozícia Latinskej Ameriky, snaha o modernizáciu multilaterálnych vzťahov. Latinská Amerika hľadá model menšej závislosti na USA a Európe. Transatlantický systém, latinskoamerický systém, vnútroamerický systém, euro-latinskoamerický systém, iberoamerický systém.