Riziká a ich poisťovanie s dôrazom na aktualizované poistné klauzuly LMA/IUA z roku 2009 - Valachovičová, Viktória
Príspevok definuje a popisuje základné skupiny rizík, ktoré podnikatelia podstupujú a jeden zo spôsobov ako ich riešiť, t.j. poisťovanie. Zaoberá sa aj revíziou štandardizovaných poistných klauzúl (ICC) LMA/IUA používanou od roku 2009, pričom bolo zistené, že hoci sú zahrnuté v INCOTERMS 2010, a teda by sa čakalo ich univerzálne celosvetové používanie, nie je to pravidlom, pretože v každom významnejšom medzinárodnom prístave sa používajú vlastné poistné pravidlá.