Zákazník v kontexte poskytovaných služieb - Mikuš, Pavel
Metóda BDI - pásmový diagram záujmu (band diagram of interest), ktorý slúži na porovnávanie spokojnosti zákazníkov, dôležitosti ich vnímania konkrétneho problému, ako aj dôležitosť vnímanú zo strany podniku a možnosť jej ovplyvnenia. Desať zlatých pravidiel starostlivosti o zákazníka.