Globalizácia, jej vplyv na výskum, vývoj, investície a výchovno-vzdelávaciu sústavu - Vodzinský, Vladimír
Budúci vývoj procesu globalizácie. Zmeny vzťahu spoločnosti k prírodnému prostrediu. Účinná koncepcia udržateľného rozvoja spoločnosti ako celku. Príčiny spoločensky neúnosnej redukcie a poklesu rozsahu a kvality plnenia funkcii celej vedecko-výskumnej základne i výchovno-vzdelávacej sústavy. Uplatňovanie základných noriem etiky a morálky bez rešpektovania ktorých nemôže existovať úcta k človeku k prírodnému prostrediu, a preto ani udržateľný rozvoj ľudskej spoločnosti.