Vplyv zavedenia eura na vývoj spotrebiteľských cien - Karmažin, Branislav
Problematika vyčíslenia vplyvu zavedenia spoločnej meny ( changeover efektu) v období od decembra 2008 do decembra 2009. Changeover efekt by sa dal charakterizovať ako vplyv zavedenia novej meny euro na vývoj spotrebiteľských cien. Je dôsledkom toho, že zavedenie novej meny je spojené s nákladmi, ktoré sa priamo alebo nepriamo premietajú do spotrebiteľských cien. Úroveň nákladov podnikov a obchodníkov na zavedenia eura v pomere k ročnému obratu za Slovensko sa v literatúre odhadovala na 0,1 až 0,3 %.2 Changeover efekt tiež vyplýva z motivácie zaokrúhľovať ceny na nové atraktívne ceny v eurách.