Ekonomické aspekty environmentálnej regulácie pri meraní nárastu produktivity - Majerník, Milan
Zlepšovanie environmentálneho správania podnikateľských subjektov je dnes usmerňované rôznymi legislatívno-metodickými predpismi a normami. Otázkou je, ako účinné a ekonomicky efektívne sú tieto regulácie pre firmy a ako budú firmy reagovať na špecifické environmentálne predpisy. Pri zameraní sa na širšie posúdenie dôsledkov environmentálnych predpisov rozlišujeme dva základné rozmery problematiky. Prvým problémom sú náklady na tvorbu a ochranu životného prostredia a ich pomer k celkovej miere ekonomickej výkonnosti, ako je hrubý národný produkt (HNP) a produktivita. Vo všeobecnosti platí, že predpisy na reguláciu tvorby a ochrany životného prostredia spomaľujú ekonomický rast a tým „poškodzujú“ ekonomiku, ale štandardné miery rastu a zdravia ekonomiky pritom nezohľadňujú výhody a prínosy čistého a zdravého životného prostredia.