Bonitné a bankrotné modely pri hodnotení efektívnosti investičného projektu - Markovič, Peter, 1974-
Hodnotenie úverovej spôsobilosti je založené na predpovedaní pravdepodobnosti zlyhania dlžníka pri splácaní záväzkov, preto sú bonitné a bankrotné modely založené na hodnotení výsledkov vybraných ukazovateľov finančnej situácie podniku. Tieto ukazovatele sú porovnávané s odporúčanými hodnotami, prípadne sú prostredníctvom váh významnosti zhrňované do indexov alebo celkového skóre. V rámci praxe sa najčastejšie stretávame s modelmi: 1. modely bodového hodnotenia, 2. modely založené na vážení a zhrňovaní výsledkov ukazovateľov - index bonity, Altmanovo Z-skóre, index IN05, Grünwaldov index. Praktické príklady.