Subsaharská Afrika a "arabská jar" - Dobrovoda, David
Frustrácia z nedostatku občianskych slobôd, bujnejúcej korupcie, ale najmä zo zhoršujúcej sa ekonomickej situácie jednotlivcov, vyhnala od konca minulého roka do ulíc milióny obyvateľov krajín severnej Afriky a Blízkeho východu. Masy ľudí dokázali zvrhnúť režimy v Egypte, Tunisku, Líbyi. Komentátori, ako aj niektorí svetoví politici očakávali, že po "arabskej jari" bude nasledovať africké leto. Či, v akej miere, alebo prečo sa tieto predpovede (ne)naplnili, je predmetom tohto článku.