Perspektivy dopadů "arabského jara" na subsaharskou Afriku - Kopřiva, Petr
"Arabská jar" sa do subsaharskej Afriky nepreniesla, aj keď aj tu sa vyskytli protivládne demonštrácie, ktoré by sa uskutočnili aj bez "arabskej jari". Vnútorné rozdelenie štátov subsaharskej Afriky bráni vzniku celoštátnych protestov. Demokratizačná vlna v týchto krajinách prebieha už od 90. rokov. S Kaddáfim padli aj plány na Spojené štáty africké.