Minimalizácia alebo modernizácia štátu? - Šikula, Milan
Argumentácia potreby vymedzovať štát ako dynamický historicky podmienený jav, identifikácia kľúčových medzníkov jeho kvalitatívnych premien. Modernizácia ako adaptácia, ktorou reaguje na historicky podmienené zmeny tak, že dochádza k pozitívnym civilizačným posunom spoločnosti. Podstatnou črtou modernizácie štátu je jeho rastúca a inovujúca sa angažovanosť v ekonomike a spoločnosti.