Turkmenistán: pět let po Turkmenbašim - Horák, Slavomír
Po smrti prvého a doživotného prezidenta S. Turkmenbašiho v r. 2006 a nástupe G. Berdymuchamedova do čela Turkménska (Turkmenistanu), obyvatelia očakávali radikálne zmeny v uvoľnení politických pomerov, ako aj v ekonomickej a sociálnej oblasti. Tieto očakávania boli sprvu živené náznakmi reformných krokov zo strany novej hlavy štátu. S odstupom takmer piatich rokov môžeme však konštatovať, že si Turkménsko zachovalo všetky rysy autoritárskeho režimu s malými kozmetickými zmenami, ktoré reflektovali osobnosť novej hlavy štátu.