Územná samospráva v inštitucionálnom prostredí znalostnej ekonomiky - Žárska, Elena, 1955-
Súčasťou inštitucionálneho prostredia znalostnej ekonomiky je aj územná samospráva. Znalostná ekonomika, ktorej rast stojí na využívaní znalostí a inovácií, stavia územnú samosprávu do dvoch polôh: môže byť jednak zdrojom alebo distribútorom ako subjekt procesu vzniku a šírenia poznatkov a inovácií a súčasne aj objektom ich implementácie a distribúcie vo vnútri systému územnej samosprávy. Analýza tejto dvojitej polohy územnej samosprávy v znalostnej ekonomike. Príspevok prezentuje výstupy dotazníkového prieskumu na reprezentatívnej vzorke 210 obcí SR a súčasne poskytuje výsledky komparatívnej analýzy na vybranej vzorke obcí ČR.