Systém hodnotenia primeranosti vnútorného kapitálu a slovenský bankový sektor - Hintoš, Peter
Systém hodnotenia primeranosti vnútorného kapitálu (Internal Capital Adequacy Assessment Process – ICAAP) predstavuje základný prvok druhého piliera pravidiel Basel 2. V banke ide o komplexný nástroj zahrňujúci systém riadenia rizík a kapitálu v prepojení na rizikový apetít, obchodné a strategické ciele, zohľadňujúci ekonomické a legislatívne prostredie, v ktorom banka pôsobí. Podstatnou časťou ICAAP je zabezpečenie pokrytia všetkých materiálnych rizík vnútorným kapitálom v súčasnom ako aj budúcom období (forward-looking prvok). Pokiaľ ide o regulátora, ICAAP predstavuje dôležitú časť ročného hodnotenia banky, na základe ktorého regulátor posudzuje dostatočnosť vlastných zdrojov banky zohľadnením jej rizikového profilu.