Výzvy novej regulácie po zavedení pravidiel Bazilej III - Tašková, Jana
V dôsledku otrasov na finančných trhoch po roku 2007 sa ukázala nezastupiteľná úloha kapitálu nielen ako nárazníkovej vrstvy na vstrebávanie strát z realizácie úverových rizík, ale aj ako nenahraditeľného „vankúša“ na tlmenie kríz likvidity a systémových kríz. Ukázalo sa, že pôvodný bazilejský rámec kapitálovej primeranosti (Capital adequacy framework) založený na riadení kapitálovej dostatočnosti je správny. Prekonal síce niekoľko aktualizácií, tak ako sa menila banková prax a finančné trhy, ale pôvodná myšlienka funkcie kapitálu ako jediného nástroja na zdolávanie kríz bola správna. V tomto duchu je v súčasnosti sformulovaný a postupne implementovaný aj systém novej regulácie pod celkovým názvom Bazilej III.