Jak je to s našimi dluhy vůči Zemi? - Šmajs, Josef
Vzťah človeka k Zemi a zodpovednosť voči budúcim generáciám. Podstatu vzniku bohatstva ľudskej práce naznačil už v 17. storočí anglický ekonóm William Petty svojim tvrdením: "Práca je otcom a príroda matkou všetkého bohatstva". Materiálne bohatstvo vytvára kultúrne orientovaná aktivita človeka prácou, alebo príroda aktivitou prírodných síl.