Zdroje financovania cestnej infraštruktúry v Slovenskej republike - Masárová, Jana
Významným faktorom, ktorý ovplyvňuje ekonomickú úroveň krajiny a regiónu, je cestná infraštruktúra. Zlepšovanie stavu cestnej siete výstavbou, rekonštrukciami a opravami ciest a objektov je financované najmä zo štátneho rozpočtu, zo spoplatnenia cestnej siete, z úverov a z prostriedkov z európskych fondov. Ďalšími zdrojmi sú príjmy zo spoplatnenia diaľnic a ciest elektronickým výberom mýta a súkromné zdroje (verejno-privátne partnerstvá). Nevyhnutné je hľadanie nových zdrojov financovania a ich efektívne využívanie. Vlastníctvo a správa jednotlivých úrovní cestnej infraštruktúry sú v SR decentralizované. Z toho dôvodu sa odlišujú aj zdroje, ktoré sa na ich financovanie používajú.