Vplyv dlhovej krízy na globálnu ekonomiku - Kordoš, Marcel
Viaceré európske štáty, ale aj USA majú vážne problémy so splácaním dlhov - hrozí zrútenie ekonomík a ich bankrot. Ako prvá európska krajina, ktorá sa vďaka zadlženosti dostala do mimoriadne veľkých problémov bolo Grécko. Postupne ho nasledovali Taliansko, Írsko a Portugalsko. Krajiny museli pristúpiť ku sporným opatreniam, aby zachránili, resp. ozdravili chorú ekonomiku. V rámci začiatku vývoja súčasnej dlhovej krízy môžme konštatovať, že krach nastal, pretože domácnosti nadmieru spotrebovávali a postúpili svoje dlhy bankám. Analýza príčin a priebehu dlhovej krízy zrodenej ako kríza hypotekárna, pokračujúcej cez finančnú, vrcholiacej ako globálna ekonomická recesia. Charakteristika dopadov súčasnej dlhovej krízy na ďalší sociálno-ekonomický rozvoj svetového hospodárskeho prostredia.