Fiškálna a politická únia - nevyhnutná podmienka úspešnosti menovej únie (?) - Muchová, Eva, 1961-
Teoretické pohľady na fiškálnu a politickú úniu v EÚ. Súčasné turbulentné obdobie v eurozóne vyvolalo diskusiu o harmonizácii fiškálnych politík členských štátov, vytvorení fiškálnej únie a o možnom smerovaní k politickej únii. Vytvorenie menovej únie malo byť sprevádzané výraznou centralizáciou rozpočtov na nadnárodnej úrovni (fiškálny federalizmus). Centralizovaný rozpočet by mal fungovať ako absorbér negatívneho šoku, ktorý automaticky redistribuje prostriedky z krajín do postihnutej krajiny. Sprievodným znakom európskej integrácie je politické vákuum na európskej úrovni. Mnohí renomovaní ekonomóvia upozorňujú, že menová únia bez plnej politickej únie môže mať vážne následky pre vývoj v eurozóne.