Epicentrum globálnej dlhovej krízy je eurozóna - Hölcz, Róbert
Začiatok globálnych finančných problémov je spojený s krachom americkej investičnej banky Lehman Brothers, ktorej aktíva určené na podnikanie neboli nič iné ako bezcenné papiere s najvyšším ratingom, ktorých globálny pohyb ohrozoval všetkých, vrátane eurozóny.