Komparácia strategických koncepcií NATO z rokov 1999 a 2010 - Holas, Lukáš
Komparácia Strategických koncepcií NATO z rokov 1999 a 2010 vo svetle zmien v bezpečnostnej situácii na prelome 20. a 21. storočia ako na európskom kontinente, tak aj vo svete. Prvá časť poukazuje na dopady vývoja medzinárodných vzťahov na tie články skúmaných koncepcií, ktoré upravujú všeobecné fungovanie NATO, t.j. účel, bezpečnostné hrozby, ciele a vojenské kapacity Aliancie. Jadrom druhej časti príspevku je analýza dôsledkov zmien vonkajšieho prostredia na vzťahy NATO s vybranými aktérmi medzinárodnej politiky.