Zraniteľnosť ako negatívna predispozícia malého štátu - Rusiňák, Peter, 1985-
Možnosti zníženia vysokej miery zraniteľnosti malých štátov, ktorá je podmienená v prvom rade ich nedostatočnou kapacitou na eliminovanie rôznych typov zraniteľností. Autor nevníma zraniteľnosť iba ako ekonomickú veličinu, v prvom rade ide o náchylnosť subjektu voči vonkajším vplyvom, či už v ekonomickej, bezpečnostnej, environmentálnej, humanitárnej alebo kultúrnej oblasti. Malá veľkosť a zraniteľnosť malých ostrovných rozvojových štátov.