Zmena postavenia Brazílie vo svetovom systéme - Šabo, Marián
Brazília vstúpila do 21. storočia po veľkej transformácii v deväťdesiatych rokoch 20. storočia. Najvýznamnejšou bol „Plán real“, ktorý v polovici dekády zastabilizoval hospodárstvo krajiny. Nasledovali roky dynamického rozvoja, ktoré pribrzdila až svetová finančná kríza. Na minimálny pokles HDP a skutočnosť, že Brazília bola krízou zasiahnutá ako jedna z posledných krajín a krízu prekonala ako jedna z prvých, mali okrem veľkého vnútorného trhu vplyv zdravý bankový systém, malá otvorenosť ekonomiky, relatívna diverzifikácie brazílskych exportov, dobrá makroekonomická politika a rozsiahle vládne investície. Problémy, ktoré pretrvávajú.