Modelovanie trendov a cyklov v krajinách V4 - Lukáčik, Martin, 1974-
Analytici skúmajúci rast a hospodárske cykly sú vždy postavení pred zásadný problém, akým spôsobom majú oddeliť cyklické fluktuácie od dlhodobého vývoja. Klasický a najjednoduchší postup, ktorý využíva lineárny deterministický trend a reziduál tohto modelu ako cyklickú zložku, nie je pre modelovanie v ekonomikách krajín Vyšehradskej štvorky vhodný. Dôvodom je výrazný prepad spôsobený spoločenskými zmenami na začiatku deväťdesiatych rokov, ktorý sa prejaví ako štrukturálna zmena. V príspevku sú prezentované postupy, ktoré sa núkajú ako náhrada, pričom výsledky analýz výrazne závisia od použitej metódy.