Cesta k Oslu. Dôvody vedúce k začatiu tajných izraelskop-alestínskych rokovaní (1987 – 1991) - Michaľák, Tomáš
V poslednej štvrtine 20. storočia sa arabsko-izraelský konflikt pomaly menil na „palestínsku otázku“. Potom, ako bol Egypt kvôli uznaniu Izraela vylúčený z Ligy arabských štátov, bol v roku 1989 opätovne do tejto organizácie prijatý, čo bol signál, že arabské štáty už nebudú Egypt trestať a že Organizácia za oslobodenie Palestíny už nemôže očakávať ich diplomatickú a vojenskú podporu. Neprirodzená situácia, do ktorej sa dostali Palestínčania na Izraelom okupovaných územiach po júnovej vojne2 v roku 1967, si žiadala riešenie, ktoré neprichádzalo. Zmena nastala na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov 20. storočia. Prispelo k nej viacero faktorov ako na medzinárodnej úrovni – rozpad bipolárneho sveta, tak aj na lokálnej úrovni – intifáda, vojna v Zálive. Mierové rokovania medzi Izraelom, Palestínčanmi a ostatnými arabskými štátmi, ktoré začali v októbri 1991 v Madride boli udalosťou, od ktorej sa očakával posun v riešení palestínsko-izraelského konfliktu.