Peňažné toky dane z príjmov účtovnej jednotky - Šlosárová, Anna
Daň z príjmov podnikateľskej účtovnej jednotky je súčasťou nákladov a člení sa na splatnú a odloženú daň z príjmov. Odložená daň z príjmov nespôsobuje peňažné toky. Splatná daň z príjmov účtovnej jednotky je priama daň. Účtovná jednotka je daňovníkom dane z príjmov, t. j. odvádza daň správcovi dane a zároveň je platiteľom dane z pridanej hodnoty. Celkový peňažný tok z dane z príjmov účtovnej jednotky sa vypočíta ako súčet úhrady splatnej dane z príjmov za predchádzajúce účtovné a zdaňovacie obdobie, zaplatených preddavkov na daň z príjmov za bežné účtovné obdobie a zaplatených dodatočne vyrubených daní z príjmov za predchádzajúce účtovné a zdaňovacie obdobia. Praktické príklady.