Očakávaný makroekonomický vývoj SR v kontexte spoločnej predikcie Eurosystému
Aktualizovaná predikcia P4Q-2011 bola do veľkej miery ovplyvnená materializáciou rizík uvedených v scenári predchádzajúcej septembrovej predikcie, a to vo forme výraznejšieho spomaľovania zahraničného dopytu, čo najvýraznejšie ovplyvnilo výhľad rastu ekonomiky Slovenska v horizonte predikcie. Aktuálna predikcia bola vypracovaná v prostredí pretrvávajúcej neistoty na finančných trhoch súvisiacich s dlhovou krízou niektorých krajín eurozóny. Podobne ako všetky relevantné inštitúcie, ktoré zverejnili predikcie, najnovší výhľad bol založený na predpoklade nájdenia riešenia dlhovej krízy, upokojenia situácie na finančných trhoch a postupnej obnovy dôvery. Strednodobá predikcia vychádza z revidovaných štvrťročných národných účtov1, z technických predpokladov ECB a zo spoločných predpokladov o vývoji zahraničného dopytu, ktorých zdrojom je odhad vývoja globálnej ekonomiky a predikcie národných centrálnych bánk eurozóny.