Recovery of economic convergence in Europe – uneven, insufficient and short-lived? - Lalinský, Tibor
Reálna konvergencia Slovenska sa v roku 2010 obnovila. Tempo rastu produktivity a HDP na obyvateľa patrilo medzi najvyššie v EÚ. Zaznamenané zlepšenie na trhu práce bolo mierne a nerovnomerné. Rast cenovej hladiny na Slovensku sa javí byť v súlade s vývojom výkonnosti domácej ekonomiky aj v dlhšom období. Maastrichtské kritériá na zavedenie eura by v auguste 2011 plnilo iba Fínsko. V nasledujúcich dvoch rokoch bude Slovensko, ako aj väčšina súčasných a budúcich krajín EÚ pravdepodobne naďalej vykazovať nadmerný deficit. Najvyššiu šancu splniť všetky nominálne kritériá spomedzi krajín EÚ mimo eurozóny bude mať Švédsko. Slovensko by spolu s väčšinou nových členských krajín EÚ a kandidátskych krajín malo pokračovať v približovaní sa k priemeru EÚ. Prehlbujúca sa dlhová kríza a prípadné ďalšie zhoršenie hospodárskeho vývoja v Európe však zvyšujú riziko nenaplnenia prognóz týkajúcich sa procesu dobiehania.