Dvacet let bez SSSR - Romancov, Michael
Zánik Sovietskeho zväzu spôsobil šok, ktorý vyplýval z faktu, že nešlo o postupný a dôstojný odchod, ale skôr o veľmocenské "vyparenie sa". Rusko - od začiatku všetkými považované za nástupcu Sovietskeho zväzu, sa automaticky stalo členom Rady bezpečnosti OSN. Tri štáty - Ukrajina, Bielorusko a Kazachstan sa vďaka rozpadu stali potenciálnymi jadrovými mocnosťami. V Afrike a Latinskej Amerike je dnes rola Ruska nulová, v Európe veľmi slabá a v Ázii je na väčšine dôležitých miest silná skôr len symbolicky.