Střepy různých tvarů patnáct postsovětských zemí a dvacet let jejich vývoje - Šimov, Jaroslav
Zvláštnosť historického vývoja v bývalom Sovietskom zväze (ZSSR) - veľká rozmanitosť štátnopolitických modelov, ktoré vznikli po krachu impéria. Noví Európania - Litva, Lotyšsko a Estónsko. Imitačná demokracia. Demokracia z donútenia na Ukrajine, v Moldavsku a Kyrgyzstane. Postsovietsky sultanizmus. Demokratizácia ako módne heslo.