Klastre cestovného ruchu ako faktor regionálneho rozvoja - Belešová, Stanislava
Klastre cestovného ruchu vplývajú na mnoho aspektov činnosti svojich členov, ale výrazne ovplyvňujú aj svoje okolie. Ovplyvňujú ekonomické, sociálne a kultúrne prostredie v regióne. K najvýznamnejším ekonomickým vplyvom klastra na región zaraďujem vyrovnávanie regionálnych rozdielov, znižovanie nezamestnanosti a multiplikačný efekt cestovného ruchu. Klastre pomáhajú zachovať prírodné a kultúrne dedičstvo regiónu a napomáhajú koordinovanému trvalo udržateľnému rozvoju regiónu. Majú v súvislosti s nekoordinovanou činnosťou a neetickým konaním členov aj negatívny vplyv na región. Za určitých podmienok môžu spôsobiť pokles ekonomickej výkonnosti regiónu a zníženie kvality života obyvateľov v regióne. Z hľadiska ekonomického rozvoja regiónov prevládajú pozitívne účinky klastrov cestovného ruchu na región.