Zkušenosti z Německa s reorganizací v rámci insolvenčního řízení - Kupec, Olga
Jednotné insolvenčné riadenie bolo jadrom reformy insolvenčného poriadku, ktorý platí od roku 1991. Tento zákon nahradil predchádzajúci poriadok o konkurze a vyrovnaní.. Vzorom bol americký Chapter 11 Bankruptcy codes. Jedným z hlavných cieľov bolo vytvorit zákonný systém, ktorý by bol schopný reorganizovať podniky v problémoch a tým chrániť hodnoty a pracovné miesta. Nemecké insolvenčné právo dáva k dispozícii v zásade dva spôsoby reorganizácie, reorganizáciu podľa insolvenčného plánu a prenesenú reorganizáciu (asset deals). Predovšetkým prenesená reorganizácia sa teší v praxi pre relatívne rýchly priebeh a eliminovanie rizík a záťaží z minulosti veľkej obľúbenosti.