Niektoré problémy ekonomickej dynamiky - Jurga, Rastislav
Statický pohľad je pojem bezčasový. Premenné môžu byť v skutočnosti stavy alebo toky, vzťahujú sa k rovnakému časovému okamihu alebo obdobiu a nekladú sa na ne žiadne podmienky, ktoré by sa vzťahovali k rôznym časovým okamihom. Systém sa nazýva dynamický, ak premenné závislé na čase sa vzťahujú k rôznym časovým okamihom alebo obdobiam a sú nejako spojené s minulosťou a budúcnosťou.