Evropská politika sousedství: nástroj budování prostoru bezpečnosti, stability a prosperity? - Cihelková, Eva
Európska politika susedstva (European Neighbourhood Policy, ENP) je pomerne novou súčasťou zahraničných vzťahov Európskej únie, ktorá zahrňuje štáty, ktoré zdieľajú pozemské či prímorské hranice s EÚ. V súčasnosti sa jedná o 16 subjektov: Alžírsko, Arménsko, Azerbájdžán, Belorusko, Egypt, Gruzínsko, Izrael, Jordánsko, Libanon, Libya, Moldavsko, Maroko, Palestínu Sýriu, Tunisko a Ukrajinu . ENP vznikla počas rokov 2003 a 2004 so zámerom vyhnúť sa novému rozdeleniu euro-stredomorského regiónu po prvom východnom rozšírení EÚ o nové členské krajiny a súučasne v snahe posilniť susedné krajiny.