Teoretické východiská charakteristík prirodzených monopolov - Bašová, Alena, 1961-
Príspevok charakterizuje vývoj názorov na prirodzené monopoly v historickom kontexte, počnúc Aristotelom až po súčasné názory podľa jednotlivých ekonomických škôl. Pôvodne bol prirodzený monopol spájaný s vlastníctvom prírodných zdrojov, postupne sa charakteristiky menili, boli to úspory z rozsahu, subaditivita nákladovej funkcie a podobne. Prirodzený monopol je najmenej nákladnou formou poskytovania tovarov a služieb v danom odvetví.