Daňová politika EÚ v oblasti zdaňovania príjmov spoločností - vybrané problémy - Schultzová, Anna
Následky globálnej krízy opäť oživujú diskusie ohľadne stanovenia spoločného systému základu dane. Jeho zavedenie do reálnej daňovej praxe obmedzí daňovú konkurenciu jednotlivých štátov, dôjde k obmedzeniu teritoriálneho zdaňovania spoločností. Takýto vývoj podporuje najmä Nemecko a Francúzsko, ktoré sa nevzdávajú harmonizácie dane z príjmov spoločností a uzavreli Pakt konkurencieschopnosti, ktorý by mal prispieť ku koordinácií hospodárstiev štátov EÚ.