Pál Makó ako predstaviteľ nových ideí v matematike a v logike (K výročiu Trnavskej univerzity) - Rathmann, János
Kultúrno-historické pozadie pôsobenia Pála Makóa, významného uhorského matematika a fyzika 18. storočia, ako aj východiská jeho diela v dejinách vedy a techniky. Vplyv Trnavskej univerzity na jeho myslenie. Interpretácia Leibniza a Ch. Wolffa v jeho filozofických dielach a adaptácia vyššej matematiky v Uhorsku ako vrchol jeho životného diela. Metodológii jeho učebníc a ponaučenia, ktoré z jeho rukopisov plynú pre dejiny vedy a filozofie.