Riziká z externého prostredia a nástroje pre ich identifikáciu - Hocman, František, 1983-
Snahou každej finančnej alebo nefinančnej inštitúcie je analýza potenciálnych rizík, ich správna identifikácia, analýza príčinných faktorov a nájdenie nástrojov, ktoré jej umožňujú eliminovať jednotlivé faktory tak, aby podstúpená miera rizika bola čo najnižšia. Preto je potrebné použiť komplexné postupy, ktoré obsahujú poznatky z vlastnej činnosti organizácie, ale aj skúsenosti iných subjektov z realizácie rizík, ktorých následky nie sú spôsobené organizáciou a jej činnosťou, ale vplyvom externého prostredia.